«Tas til orientering og oversendes»

Høringsuttalelse

Rådmannens forslag til høringsinnspill kunne like gjerne vært skrevet før byens innbyggere ble spurt om å si noe. Var det virkelig ikke noe å hente i de mange innspillene fra «folk flest»? 

Onsdag 24. oktober kl 15 samles miljø- og samferdselsutvalget i Moss kommune. I realiteten er det kun en sak på dagsordenen; «Høringsinnspill fra Moss kommune – utredning av kollektivtilbudet». Dette er sjansen byens politikere får til å fortelle fylkespolitikerne hva som er viktig for Moss når det gjelder kollektivtilbudet for neste år og fremover.

Forslag og innspill fra byens innbyggere, enten i form av eposter, kommentarer på Facebook eller innhentet elektronisk på folkemøtet i september, er lagt som vedlegg til saken. Mitt eget forslag er også med i oversikten (riktignok anonymisert, men det lever jeg fint med).

Man skulle tro rådmannen ville finne noe av interesse når hun skal lage et utkast til høringsinnspill, som politikerne kunne vurdere og helst bifalle. Men nei, forslagets hovedpunkter er ordrett like punktene i et annet høringsinnspill, såkalt «copy and paste». «Rådmannen anbefaler at høringsinnspillet til Handlingsprogram for fylkesveier og kollektivtransport i Østfold 2019-2022 i utvalg for Miljø og samferdsel 30.05.2018 følges opp av fylkeskommunen. Videre at innspill til kollektivutredningen som nå er på høring som har kommet via epost, via sosiale medier og fra det åpne møtet avholdt 20.09.2018, tas til orientering og oversendes Østfold fylkeskommune.»

Moss Avis omtaler forslaget som nyheten «Rådmannen vil kreve en storstilt satsing på kollektivtransport», men i realiteten er ingenting nytt siden mai, altså før kollektivforslaget ble lagt ut på høring (og uten at fylkesrådmannen kan sies å ha demonstrert å ha etterkommet Moss kommunes ønsker f eks i sitt forslag til nytt kollektivtilbud).

Moss kommune inviterte folk til å si sin mening. «Innspill fra møtet og innspill som har kommet til kommunen via andre kanaler vil bli sammenstilt og inngå i den tilbakemeldingen Moss kommune gir til fylkeskommunen», sto det i invitasjonen. Selvsagt har ingen krav på å få sitt innspill akseptert eller inntatt i en høringsuttalelse, men at ingenting skulle være verdig vitner iallfall om stø kurs for eget syn. Ei eller går verden under av dette. Men vi som har vist engasjement, må jo kunne undre følgende: Hva var egentlig poenget med å spørre oss?

Fylkespolitikerne får altså beskjeden «Dette mener Moss kommune. Hva byens innbyggere mener, kan dere finne i de mange vedleggene. Vi fant ingenting verdt å fremheve selv.»

Saksfremlegget legger vekt på at folk i Moss er blitt spurt, ja endog at det er lagt til rette for innlegg med innbyggerperspektiv på folkemøtet. Det siste sto jeg selv for. I ettertid, når ingenting – ikke ett eneste ord fra innbyggerne – er vektlagt og tatt videre i kommunens innspill, får jeg følelse av å ha deltatt i et spill for galleriet, ingen god følelse.

Jeg er skuffet over rådmannens forslag. Det skulle ikke forundre meg om andre som har talt bussens sak i Moss det siste året skulle føle det samme nå. Ikke ett eneste ord/innpill/forslag er tatt inn fra byens innbyggeres innspill. Ikke en gang at engasjementet for buss har vært stort, som et slags signal på viktigheten.

Jeg håper politikerne i miljø- og samferdselsutvalget har forberedt seg godt, det er tross alt kun en sak på agendaen, og kommer opp med en høringsuttalelse som reflekterer byens interesser bedre.

Reklame

En kommentar om “«Tas til orientering og oversendes»

  1. Godt skrevet Jørn og så viktig at du deler og tydeliggjør det som skjer men du verden så trist lesning… for nok en gang… hvordan er det mulig…?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s