Hvorfor fortalte ikke politikerne i Moss og Rygge oss – skattebetalerne – at de ville ta nær 2 millioner kroner av trange kommunebudsjetter til seg selv? 

Moss-avis.no i dag holder Sindre, Jonas, Tage, Halvard og Anne i hver sin flik av hva som antakelig er den endelige samarbeidsavtalen. På Facebook skriver Sindre Westerlund Mork «Da er det meste avklart». Hvis posisjonene er viktigst, så er det vel riktig.

Ja, det er nå klart at Moss får en MDG-er som varaordfører i halv stilling. At posisjonen får en ekstra 20 prosent stilling til «posisjonskoordinator», at gruppelederne for partiene får økt godtgjørelse fra 20 til 30 prosent – og tilsammen blir det kanskje 1,4 million kroner mer i godtgjørelse enn frem til nå. Med litt «her og der» (les: gruppeleder 30%, utvalgsleder 20% og koordinator 20%) får Anne Bramo, Frp, 70 % av en stortingsrepresentants lønn. Mer enn å være varaordfører, det!

PS Også opposisjonens gruppeledere får 20 prosent lønn, samt 30 prosent ekstra til opposisjonens leder, derav posisjonens avtale om «posisjonskoordinator» om jeg forstår det rett.

I Rygge blir det varaordfører fra Venstre i halv stilling, visstnok 440 000 kroner med eller uten sosiale kostnader.

Jeg har stemt i god tro. Jeg trodde valgprogrammene var mer enn ord. Allerede før de har begynt som nytt kommunestyre, har de ombestemt seg. «….greit å starte med 50 prosent stilling, slik at jeg kan klare den bratte opplæringskurven jeg står foran», sier Benedicte Lund, MDG om varaordførerrollen hun skal inn i. Hun gikk på valg med krav om å redusere den fra 80 til 20 prosent. Ja, det må forhandles, ja hun kan selvsagt velge å redusere den senere. Men jeg opplever det som et hån. Både hestehandelen og argumentet.

«Jeg kan gjøre en innsats på inntektssiden, med å søke om prosjektmidler fra staten«, sier Lunds nye kollega i Rygge, Finn-Erik Blakstad, Venstre.

Men skal jeg – eller du som leser dette og som også er skattebetaler – betale lønna til en koordinator eller søknadsskriver som ansetter seg selv?

Riktignok sier kommuneloven egentlig lite om hva en ordfører skal gjøre, utover å signere papirer på kommunens vegne, lede og forberede møter og være kommunens rettslige representant, men det er vel kjent for våre lokalpolitikere at samme lov setter et skarp skille mellom hva politikere skal gjøre og hva administrasjonen har som oppgave?

Hvis en opposisjon – eller posisjon – trenger koordinator, får de betale selv. Hvis noen mener de er gode på å søke prosjektmidler, får de søke slike jobber som andre folk.

Og hvis politikere i Moss og Rygge virkelig mener det er forsvarlig og fornuftig å bruke nær 2 millioner kroner mer per år på godtgjørelse til seg selv, synes jeg det er skammelig at de ikke sa noe om det i valgkampen som nettopp er over. To millioner kroner hadde kommet godt med, i sykehjemmene, til barn og unge eller til å lønne en søknadsskriver, om det var nødvendig.

Istedet må de faktisk starte med å finne innsparinger for å sikre seg selv. Eller øke en eller annen skatt.

9 kommentarer om “Lokalpolitikere, hestehandel og andres penger

 1. Dette er en god observasjon og en god kommentar. Heldigvis er ikke bildet det samme over hele landet og det er heldigvis ikke alltid at hestehandel og forhandlinger gir det resultatet det tydeligvis har gitt i Rygge og Moss ved årets kommunevalg.

  I Tromsø byttet Rødt, SV og AP ut byrådsmodellen med formannskapsmodellen i sine forhandlinger om styret av byen, riktignok med et overgangsvindu på 8 måneder. Konsekvensen blir likevel betydelig besparelser i politikerhonorarer når formannskapsmodellen gjeninnføres sommeren 2016. Tror ikke det var så mange som stillte til valg i Tromsø for å spare politikerhonorarer, men Rødt som fikk nesten 15 % av stemmene gikk til valg for å fjerne byrådsmodellen. Hestehandelen i Tromsø endte med at det også blir besparelser i politikerhonorarer. Antakelig hadde de forhandlende politikerne også en bevissthet om at pengene kan brukes til andre formål.

  1. Bare så det er sagt: Jeg er ikke imot godtgjørelser til lokalpolitikere. Men at det knyttes til hestehandelen om posisjoner, ikke til befolkningens behov eller til argumenter som anføres f eks i valgkampen, synes jeg stinker vondt.

 2. Hei,
  Jeg må bare si at jeg er mektig imponert over bloggen og hvordan du klarer å formidle budskapet. Jeg fikk anbefalt denne bloggen av en kamerat og kommer til å anbefale den videre.
  mvh
  Ola

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s